De Groene Club: sportclubs besparen 7.000 euro op energie

De Groene Club heeft de eerste resultaten van een pilot met 30 sportclubs bekendgemaakt. De gemiddelde sportclub bespaart 7.000 euro per jaar op de energierekening.

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. In deze pilot doen 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs mee uit de 3 provincies. Uit de energiescans blijkt dat een club gemiddeld 42.000 kilowattuur elektriciteit en 2.600 kubieke meter gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen. Alle 5.000 voetbal-, tennis en hockeyclubs in Nederland hebben daarmee een jaarlijks bespaarpotentieel van 13 miljoen kubieke meter gas en 210 gigawattuur aan elektriciteit. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens.

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor led en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn led veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van 72.500 euro gemiddeld in 10 jaar terug. (foto: Onze Clubkracht)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!