Defensie wil af van veiligheidsrisico fossiele brandstoffen en inzetten op groene energie

UTRECHT – Defensie moet minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en meer inzetten op groene energie. In 2030 moet de afhankelijkheid met 20 procent zijn gedaald ten opzichte van 2010.

Om brandstof naar de militairen te brengen die het nodig hebben zijn grote logistieke inspanningen en uitgaven nodig. Dit brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee, aldus minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een nieuwe energiestrategie.

Uiteindelijk streven is om in 2050 de afhankelijk van fossiele brandstoffen met 70 procent te hebben afgebouwd. 

Volledig zelfvoorzienend

Als onderdeel van deze doelstelling wordt in 2030 zo’n 50 procent van de benodigde energie in kampementen duurzaam opgewekt. In 2050 zijn de kampementen volledig zelfvoorzienend.

Naast het veiligheidsrisico schrijft Hennis-Plasschaert ook dat Defensie wil tegemoet komen aan de doelstellingen voor groene energie in Nederland.

Om in 2030 20 procent minder fossiele brandstoffen te gebruiken wil Defensie een combinatie gebruiken van duurzame technologieën om energie op te wekken en accu’s met hogere energiedichtheid.

Zo kan nu al in vaste kampen gebruik worden gemaakt van zonnepanelen, windmolens, aardwarmte en energieopwekking via afvalverbranding.

Vindt u dit artikel interessant? Geef u op voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks het belangrijkste groene nieuws

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!