Delftse wetenschappers ontwikkelen zeer gevoelige waterstofsensor

Wetenschappers van TU Delft, KU Leuven en het Rutherford Appleton Laboratory (VK) ontdekten dat het metaal hafnium uitermate geschikt is voor sensoren die zelfs de kleinste waterstoflekken kunnen opsporen.

Waterstof is een veelbelovende energiedrager die steeds belangrijker wordt. Maar het kan gevaarlijk zijn, omdat het brandbaar is en moeilijk te detecteren. Om veilig gebruik te kunnen maken van waterstof als energiebron, zijn sensoren nodig die waterstoflekken kunnen opsporen.

Waterstof maakt een goede kans om fossiele brandstoffen in de nabije toekomst deels te vervangen als energiedrager. Het is schoon, want bij de verbranding ervan zijn waterdamp en warmte de enige restproducten, en met behulp van water en een energiebron (bijvoorbeeld zonne-energie), kun je er zo veel van maken als je wilt. Maar voordat onze infrastructuur  ingericht kan worden op het gebruik van waterstof, zijn er nog wel wat hordes te nemen. Eén van die hordes is de betrouwbare detectie van waterstofgas.  Waterstof reageert namelijk met zuurstof, wat in het ergste geval een explosie tot gevolg kan hebben. Maar afgezien daarvan mag zo min mogelijk waterstof weglekken in de atmosfeer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!