Diplomaat waarschuwt Donald Trump historisch klimaatakkoord niet te schrappen

UTRECHT – De Amerikaanse diplomaat die tijdens de klimaattop in Parijs onderhandelde voor de Verenigde Staten waarschuwt de Republikeinse presidentskandidaten niet het historisch klimaatakkoord te schrappen.

De regering zou diplomatiek een slechte beurt maken, zegt Todd Stern tegenover journalisten in Berlijn, zo meldt Business Green.

“Parijs heeft als akkoord zo’n breed draagvlak en zoveel steun in de wereld van verschillende landen. Parijs werd gezien als zo’n mijlpaal, hardbevochten, overeenkomst dat als de VS besluit zich terug te trekken uit Parijs uiteindelijk tot een diplomatieke uitglijder lijdt”, aldus Stern.

Diplomatieke storm

Hij denkt dat de kritiek die de VS kreeg in de jaren ’90 na het terugtrekken uit de Kyoto-overeenkomst verbleekt vergeleken met de diplomatieke storm die nu zou losbarsten.

Onder andere Donald Trump, die in peilingen voorop ligt voor de verkiezing van de Republikeinse kandidaat, wil niks te maken hebben met klimaatbeleid. Hij noemde de toespraak die de huidige Amerikaanse president Barack Obama “de domste toespraak die hij ooit heeft gehoord”. Verder voert hij al jaren een felle strijd tegen de bouw van windmolens voor de kust van Schotland bij een golfresort van hem.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!