‘Doelstelling 14 procent groene energie wordt niet gehaald’

AMSTERDAM – De doelstelling om in 2020 14 procent van alle energie uit duurzame bronnen te halen gaat waarschijnlijk niet gehaald worden.

Windmolens voor de kust van Nederland
©: Vattenfall/ Jorrit Lousberg

Dit meldde Trouw op basis van bevindingen van onderzoeksbureaus PBL en ECN.

13 procent is het maximaal haalbare, zo denken onderzoekers. Er ontstaan onder andere problemen bij het aanleggen van het benodigde aantal windmolens.

Er is mogelijk te laat begonnen met de aanleg van windmolens op zee. Het duurt ongeveer 4 jaar voordat een park is gebouwd en alle windturbines stroom leveren. Pas 1 nieuw gebied is aangewezen voor offshore windmolens.

Postcoderoosregeling

Een regeling zoals de postcoderoosregeling uit het Energieakkoord blijkt in de praktijk bijna niet van de grond te komen doordat er te veel kosten gemaakt moeten worden.

Subsidiepotten lijken niet gebruikt te worden. Voor woningbezitters die hun huis energiezuinig willen maken is 300 miljoen euro beschikbaar, maar er is nog maar 3,6 miljoen euro aangevraagd. Voor woningcorporaties ligt 400 miljoen klaar om energiebesparende maatregelen door te voeren, maar er is nog maar een beroep gedaan op 82 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!