Doorbraak voor Schotse getijdenenergie met investering van 125 miljoen

UTRECHT – De ontwikkeling van getijdenenergie in Groot-Brittannië en Schotland staat voor een doorbraak met een investering van 100 miljoen pond (125 miljoen euro).

Equitix, een investeerder in infrastructuurprojecten, gaat het geld steken in nieuwe getijdencentrales in samenwerking met Atlantis, een ontwikkelaar van getijdenenergie, zo meldt Financial Times maandag. 

Equitix gaat een belang van 25 procent nemen in elk project dat Atlantis ontwikkelt in Schotland. Voor Atlantis betekent de investering een belangrijke stap naar het realiseren van die projecten. Ook is het een signaal naar professionele beleggers dat projecten investeerbaar zijn. 

650 megawatt aan projecten 

Atlantis heeft plannen voor in totaal 650 megawatt aan getijdenprojecten, maar er wordt een start gemaakt met het plaatsen van 4 turbines met elk een vermogen van 1,5 megawatt. Deze financiering is al rond. 

Voor 51 miljoen pond worden deze turbines geplaatst in de Pentland Firth, een zeestraat tussen de Orkney eilanden en het vasteland van Schotland. De straat staat bekend om de enorm krachtige getijden die snelheden tot wel 30 kilometer per uur kunnen halen.

Voor de sector betekent de investering een opsteker. Een veelbelovend project om een enorme getijdencentrale te bouwen in Wales kreeg steun vanuit de Britse overheid, maar de benodigde subsidie bleek toch te hoog.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!