Duitse groene-energietransitie gaat ten onder aan eigen succes

AMSTERDAM – Het gaat te snel, het kost te veel en straks zit een deel van het land zonder stroom. Veelgehoorde klachten over de ‘Energiewende’ in Duitsland. Betrokkenen waarschuwen voor te veel optimisme over de Duitse transitie naar groene energie.

Een Offshore windpark voor de kust van Groot-BrittanniëLex Hartman, topman bij het Nederlandse TenneT, doet dit weekend een duit in het zakje. TenneT is verantwoordelijk voor de infrastructuur die het grootschalig opwekken van groene energie in Duitsland mogelijk moet maken, maar TenneT heeft hier moeite mee.

Belangrijkste uitdaging voor Hartman is het verbinden van de energienetten van Noord en Zuid-Duitsland. In Zuid-Duitsland staat de industrie terwijl de windmolens in het noorden staan.

Deze plannen zijn opgesteld voor de lange termijn, maar sinds de kernramp in Fukushima moet alles sneller. Projecten die zijn ontworpen om binnen 10 jaar te worden voltooid, moeten opeens binnen 3 jaar af zijn, zo illustreert Hartman het probleem van TenneT.

20 miljard aan subsidie

Daar komt nog eens bij dat de Duitse regering naar verluidt 20 miljard aan subsidie uitgeeft om groene energie te stimuleren. Sommige Duitse windmolenparken leveren soms zelfs gratis energie aan Nederland zodat ze niet stil staan en subsidie verliezen, verklaart de TenneT-bestuurder, tegenover regionale media.

Groot voordeel aan al deze problemen, zo zegt Hartman, is dat alle kennis die het bedrijf nu opdoet gebruikt kan worden in Nederland. In Nederland is vooralsnog de subsidiepot voor offshore windenergie leeg, maar wanneer er weer wordt gebouwd heeft TenneT alle kennis in huis, aldus de topman.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Ventus

5 gedachten over “Duitse groene-energietransitie gaat ten onder aan eigen succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!