Duitse netbeheerder: 70 procent wind en zon geen probleem

UTRECHT – Het aandeel hernieuwbare elektriciteit op het Duitse stroomnet kan stijgen naar 70 procent voordat er meer energie-opslag nodig is.

Dit stelt Boris Schucht, directeur van netbeheerder 50 Hertz. Dit bedrijf beheert het elektriciteitsnet in het noorden en oosten van Duitsland.

Het draait allemaal om hoe je tegenover groene stroom staat, aldus Schucht tijdens de klimaattop in Parijs tegenover Reneweconomy.

In het gebied van 50 Hertz lag het aandeel groene stroom vorig jaar op ongeveer 42 procent. Dit jaar wordt dat 46 procent en volgend jaar waarschijnlijk meer dan 50 procent.

Geen stroomuitval

“Geen andere regio in de wereld heeft eenzelfde hoeveelheid volatiele hernieuwbare stroom. Toch hebben we geen stroomuitval gehad de laatste 35 tot 40 jaar”, zei Schucht.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

“Toen ik 10 tot 15 jaar geleden een jonge werktuigbouwkundige was, geloofde niemand dat het integreren van meer dan 5 procent aan variabele hernieuwbare energie in een geïndustrialiseerd land als Duitsland mogelijk was.”

Zonsverduistering

Tegenwoordig is het geen probleem voor netbeheerders om bijvoorbeeld tijdens de zonsverduistering begin dit jaar het vermogen van zonne-energie met 10 gigawatt te zien dalen en weer met 14 gigawatt te zien stijgen binnen minuten.

Hij geeft wel toe dat Duitsland, tijdens de Energiewende, fouten heeft gemaakt als pionier in groene energie. Vooral als het gaat om zonnepanelen op daken ging het niet altijd goed, maar hij wijst nu ook op veranderingen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!