E.ON zet in op groen, neemt afscheid van grijze energie

AMSTERDAM – Het Duitse energieconcern E.ON gaat vol inzetten op groene energie en neemt afscheid van de activiteiten in gas, steenkool en kernenergie

E.ON, Zonne-energie,
©: E.ON

Dit meldde het concern, de grootste energieproducent in Duitsland, in een bericht op zondag.

De onderneming gaat meer investeren in zonne-energie en windenergie. Hierover wordt maandag meer bekendgemaakt.

E.ON haalt de fors veranderende marktomstandigheden aan als de reden voor de omslag. “E.ON’s huidige verdienmodel kan niet langer deze uitdagingen aangaan”, aldus topman Johannes Teyssen.

Het bedrijf wordt hard geraakt door de energietransitie in Duitsland waarbij groene stroom voorrang krijgt op elektriciteit van fossiele brandstofcentrales.

Voorziening van 4,5 miljard

Het grootste deel van de energietak van het bedrijf wordt samen met de energiehandelaren afgestoten in een nieuw concern aan de bestaande aandeelhouders.

Door verliesmakende activiteiten in Zuid-Europa en bij enkele energiecentrales moet E.ON wel een voorziening nemen van maar liefst 4,5 miljard euro in het vierde kwartaal van 2014.

10 gigawatt groene energie

Alle activiteiten in Spanje en Portugal worden verkocht aan de Australische investeert Macquarie voor 2,5 miljard euro. Mogelijk wordt ook het bedrijfsonderdeel in Italië van de hand gedaan.

In 2013 hadden de energiecentrales van E.ON in totaal een vermogen van 61 gigawatt. Hiervan kwam  25 gigawatt van gascentrales, 12 gigawatt steenkool en 8 gigawatt kernenergie. Ongeveer 10 gigawatt kwam van groene-energiecentrales zoals windmolens en waterkrachtcentrales.

5 gedachten over “E.ON zet in op groen, neemt afscheid van grijze energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!