Prijsvergelijker: ‘Groene stroom uit Nederlandse windmolens soms goedkoper dan grijze stroom’

UTRECHT – Energiecontracten voor echte groene stroom uit Nederlandse zonnepanelen en windmolens zijn steeds meer concurrerend met de grijze stroom die wordt vergroend met stroometiketten.

Dit stelt prijsvergelijker Pricewise.

“Tegenwoordig zien we dat (nieuwe) energieleveranciers zoals Qurrent, Vandebron en Pure Energie er ook in slagen concurrerend te zijn met stroom op basis van een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen”, zegt Hans de Kok van de prijsvergelijker.

“Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom.”

Prijs blijft nog altijd het belangrijkst wanneer een consument een keuze maakt bij een energiecontract.

Groene stroom Nederland

30 procent van de groene stroom wordt daadwerkelijk in Nederland geproduceerd. De rest wordt ‘vergroend’ met certificaten van windparken of waterkrachtcentrales in andere landen. Milieuorganisaties benadrukken dat certificaten uit het buitenland in sommige gevallen groene energoe helemaal geen stimulans heeft.

Consumenten die een milieubewuste keuze maken, hebben over het algemeen meer te besteden en zijn meestal hoogopgeleid. Naarmate ze ouder worden groeit de belangstelling voor groene energie.

Mannen

De meeste afnemers van groene stroom zijn doorgaans 35 tot 65 jaar en ouder. De meeste contracten worden afgesloten door mannen. Slechts 27 procent wordt ondertekend door een vrouw. “Onze ervaring leert dat interesse voor energie ook onder vrouwen groeit,” aldus directeur De Kok van Pricewise.

Op het platteland wordt vaker voor groene stroom gekozen dan in de grote steden. Hoe lager de bevolkingsdichtheid van een stad of plattelandsgemeente, hoe hoger het percentage inwoners dat kiest voor groene stroom

Dit is onder andere te wijten aan het relatief hoge aantal lage inkomsten in steden en mensen met een lagere opleiding.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!