ECN: aandeel groene energie daalt bij sluiting steenkoolcentrales

UTRECHT – Het aandeel groene energie zal vreemd genoeg naar verwachting 1,1 procentpunt lager uitvallen als steenkoolcentrales snel worden uitgezet.

Dit stelt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) dat de vervroegde sluiting van de steenkoolcentrales heeft onderzocht in opdracht van energiebedrijf Delta.

Als de steenkoolcentrales worden uitgezet vervalt ook de bijstook van biomassa. Hierdoor zou het aandeel hernieuwbare energie in 2020 dalen van 11,9 procent naar 10,8 procent, aldus het ECN.

Emissierechtensysteem

De opstellers van het rapport zijn ook op andere punten kritisch. Sluiten van de steenkoolcentrales levert een Co2-beparing van jaarlijks 15 megaton op, maar in andere landen zou de uitstoot stijgen door gestegen Nederlandse energievraag.

Ook wijzen ze op het emissierechtensysteem. “Minder emissies in Nederland betekent dat er rechten overblijven die elders of later zullen worden gebruikt”, aldus het ECN.

Delta is zelf voor het sluiten van de kolencentrales. De eigen kolencentrale gaat vanaf 2016 dicht en het Zeeuwse energiebedrijf vindt dat andere centrales dan ook moeten sluiten.

Lees hier het complete rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!