ECN: ‘Goed advies helpt huishoudens geld besparen op energie’

Uit onderzoek van ECN naar ‘energiearmoede’ blijkt  dat veel huishoudens een energierekening hebben die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Met een advies op maat kunnen huishoudens geld besparen.

Ruim 750.000 huishoudens in Nederland hebben moeite om maandelijks de energierekening te betalen. Steeds meer gemeenten, (energie)bedrijven en non-gouvernementele organisaties ontwikkelen projecten op het gebied van energiearmoede. Zij willen op die manier huishoudens met een laag inkomen helpen efficiënter met energie om te gaan, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of het aanbieden van energiebesparende materialen. Het afgelopen jaar deed ECN samen met een aantal andere partijen onderzoek naar de effectiviteit van projecten gericht op het bestrijden van energiearmoede.

Uit het onderzoek blijkt dat er door middel van een goed advies winst te behalen valt. ‘Huishoudens met lage inkomens blijken gemiddeld 100 euro per jaar te kunnen besparen op de energierekening’, zegt Koen Straver, projectleider van ECN. ‘Dat is goed voor de portemonnee én het milieu.’  Daarnaast is gebleken dat het kan bijdragen aan de werkgelegenheid, door het opleiden van werkzoekenden tot energieadviseurs. ‘Hiermee snijdt het mes aan 3 kanten.’

Om gemeenten, woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen te helpen om energiearmoede effectief aan te pakken is een online toolkit ontwikkeld. Deze werd samen met de Rapportage Energiearmoede op 18 januari aangeboden aan wethouder duurzaamheid Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht tijdens een symposium over energiearmoede waar de resultaten werden besproken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!