Ecofys: kink in de kabel voor kabinetsdoelstelling groene energie

AMSTERDAM – Het kabinet moet snel alle technologieën voor groene stroom gebruiken om in 2020 16 procent van alle energie duurzaam te maken.

Windenergie in de polder van HaarlemmermeerDit staat in een rapport van adviesbureau Ecofys, zo meldt de Volkskrant woensdag. Het rapport werd geschreven in opdracht van milieuorganisatie Natuur & Milieu.

De snelheid is geboden doordat er geen mogelijkheden zijn om goedkoop groene energie te importeren zo blijkt uit het onderzoek. In eerste doelstellingen van Nederland werd hier wel rekening mee gehouden.

Relatief dure technologieën

Volgens de vorige minister van Economische Zaken Maxime Verhagen moet Nederland relatief dure technologieën gebruiken om groene energie op te wekken en was het goedkoper om groene stroom te importeren. Dit is ook toegestaan van de Europese Commissie.

Ecofys denkt nu het inderdaad goedkoper is om groene stroom op te wekken in het buitenland, maar dit betekent nog niet dat de prijs ook lager zal zijn. Het bureau verwacht dat de stijgende vraag naar groene energie de marktprijs omhoog zal drukken.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Jean-Michel BAUD

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!