EDF vraagt om steun Franse overheid om Britse kerncentrale te bouwen

UTRECHT – Het Franse energiebedrijf EDF vraagt om financiële steun van de Franse overheid om de Britse kerncentrale Hinkley Point te bouwen.

Dit schrijft EDF-topman Jean-Bernard Levy in een brief aan de werknemers, zo meldt The Wall Street Journal.

EDF zou zonder garanties van de overheid, dat voor 85 procent eigenaar is van EDF, niet door kunnen gaan met het 18 miljard pond tellende project, aldus Levy.

EDF staat er financieel niet heel sterk voor met een schuldenlast van 37,4 miljard euro. Kredietbeoordelaar Moody’s zette de kredietwaardigheid van het bedrijf onlangs op review, wat betekent dat er mogelijk een verlaging inzit voor EDF.

Kosten

Hinkley Point is om meerdere redenen omstreden. Zo snappen milieugroepen het niet dat de Britse regering inzet op kernenergie terwijl er veel windmolens en zonneparken juist worden tegengewerkt. Verder zijn er de enorme kosten.

Naast de financiële garanties die EDF van de Franse overheid wil, zijn er van de Britse overheid enorme bedragen nodig. Een korte berekening van de Duitse branchevereniging voor windenergie leverde op dat de kerncentrale relatief meer subsidie krijgt dan Duitse windmolens.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!