Eerste biocomposieten fietspad van Nederland in Emmen

Drents gedeputeerde Henk Brink heeft samen met wethouder Bouke Arends uit Emmen een proeftraject van het eerste biocomposieten fietspad in Nederland aan de Dordsestraat in Emmen geopend. Het is een project in het kader van het Nederlands-Duitse INTERREG VA-project ‘Bio-Economie in de Non-Food Sector’.

Het fietspad is gemaakt van biocomposiet en is recyclebaar. Het proeftraject richt zich onder andere op aanlegmethoden, levensduur, slijtage, fietscomfort, ecologie en kleurverandering.

Het fietspad is verdeeld in 4 stukken. Ieder stuk bestaat uit een andere samenstelling van biocomposiet en heeft een andere toplaag. Biocomposiet wordt gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal. Met het proeftraject worden de komende 2 jaar de constructie en het fietscomfort van de verschillende toplagen getest. Studenten van de Stenden Hogeschool zullen diverse tests uitvoeren vanuit het initiatief Green PAC.

Het biocomposieten fietspad is ontwikkeld in een samenwerking met Duitse en Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen: Sweco Nederland, EVA-Optic, Stenden Hogeschool, Green PAC, Naftex en BG&M Bouw. De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door de Europese Unie in het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG VA Deutschland-Nederland’, Recreatieschap Drenthe en gemeente Emmen. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. De materialen voor het fietspad worden geassembleerd in Emmen. Ingenieursadviesbureau Sweco is verantwoordelijk voor de aanleg van het Eco-Dynamisch Fietspad.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!