Eerste postcoderoosproject met biogas van start in Emmeloord

Energiecoöperatie ‘Emmeloord Opgewekt’ is gestart met het opwekken van groene stroom op de voormalige vuilstortplaats Het Friese Pad te Emmeloord. Bewoners van Emmeloord kunnen profiteren van het opgewekte biogas door middel van de postcoderoosregeling.

Het is voor het eerst in Nederland dat van deze regeling gebruikgemaakt wordt voor een biogasproject. De energiecoöperatie werkt hiervoor samen met Energie Pioniers Noordoostpolder en  Greenchoice. Op Het Friese Pad is in het verleden ruim 2 miljoen kubieke meter afval gestort. In 2010 is de 17 meter hoge stortplaats volledig afgedicht en ingericht als golfbaan.

Door een natuurlijk proces van ‘psychrofiele vergisting’ wordt in de stortplaats zogenaamd stortgas gevormd. Stortgas is een hernieuwbare energiebron. In plaats van het gas af te fakkelen wordt het milieuverantwoord toegepast voor de productie van elektriciteit. Het stortgas wordt getransporteerd naar een gasmotor met generator die de duurzame stroom opwekt.

Zo’n 300 inwoners van Emmeloord kunnen lid worden van de coöperatie Emmeloord Opgewekt en zo gebruikmaken van de zogenoemde ‘postcoderoosregeling’. Via deze regeling hebben deelnemende huishoudens recht op teruggave van hun energiebelasting wat een fikse besparing op hun stroomrekening oplevert. Het is voor het eerst dat de regeling in Nederland op deze schaal (>1,200 miljoen kilowattuur per jaar) en gebruikmakend van stortgas wordt toegepast. (foto: Greenchoice)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!