‘Einde-afvalstatus nodig voor circulaire economie’

Via de Green Deal North Sea Resources Roundabout willen 4 landen ervoor gaan zorgen dat recyclingproducten als secundaire grondstof kunnen worden gebruikt. Soms betekent dit dat deze grondstoffen een einde-afvalstatus krijgen.

‘Gerecycled pvc dat bij ons de fabriek verlaat is nu strikt genomen nog afval. Wavin maakt van deze grondstoffen een product. Ergens midden in dit proces draait een magische knop om: van afval naar product. Er zijn nog geen regels voor wanneer secundaire grondstoffen ophouden afval te zijn.’ Met deze woorden schetst Ton van der Giessene, directeur bij Van Werven Plastic Recycling, de onduidelijkheid over de status van secundaire grondstoffen.

‘Secundaire grondstoffen hebben nog steeds een afvalstatus. Daarop is verouderde wetgeving van toepassing. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor gerecycled pvc. Bedrijven moeten vergunningen hebben om afval te verwerken. Ze moeten aan allerlei regels voldoen als ze onze grondstoffen verwerken. Dit bemoeilijkt de handel.’

De Green Deal North Sea Resources Roundabout (NSRR) pakt belemmeringen voor bepaalde grondstofstromen aan. De Green Deal zet een eerste stap naar een betere afstemming van regelgeving binnen Europa. Robine van Dooren is projectleider bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl): ‘Er is wetgeving van de EU, maar de lidstaten hebben dat allemaal op een andere manier vertaald naar eigen beleid. Bedrijven lopen daar nu tegenaan. We zoeken op dit moment naar oplossingen. We maken met de deelnemende landen afspraken over de einde-afvalstatus.’ (foto: Van Werven)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!