Elektrische oplossingen meest populaire alternatief voor aardgas

Het aantal Nederlanders dat vindt dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas is het afgelopen jaar gegroeid van 47 naar 58 procent. Elektrische oplossingen lijken op het eerste gezicht het meest populaire alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 1.761 respondenten.

51 procent van de Nederlanders is inmiddels op de hoogte van de plannen van de Nederlandse overheid om te stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen en gebouwen. In juni 2016 was dit nog maar 14 procent.

58 procent van de Nederlanders is het er nu mee eens dat huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas, tegenover 47 procent in 2016. De belangrijkste redenen die voorstanders aangeven zijn het klimaatprobleem, de aardbevingen in Groningen en het feit dat het gas opraakt. De tegenstanders zijn met 28 procent in de minderheid. De meest genoemde argumenten in deze groep zijn dat het weer zo’n linkse hype is, dat de bijdrage van Nederland wereldwijd te klein is en dat we aardgas nodig hebben.

Een kwart van de Nederlanders heeft de voorkeur om aardgas te vervangen door elektrische oplossingen zoals warmtepompen, 15 procent heeft voorkeur voor een warmtenet en 7 procent voor biogas. De grootste groep, 40 procent, geeft echter aan zich eerst beter in de alternatieven te moeten verdiepen voordat zij een antwoord op deze vraag kunnen geven en 9 procent heeft geen voorkeur, zij gaan ervan uit dat anderen voor hen de juiste keuze zullen maken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!