Elektronische energiemeters kunnen bijna 6 keer te hoog verbruik aangeven

Bepaalde elektronische energiemeters kunnen een tot 582 procent te hoog verbruik aangeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

UT-hoogleraar Frank Leferink schat dat in de meterkasten van zeker 750.000 Nederlandse huishoudens een meter is geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine’.

In Nederland worden steeds meer klassieke kilowattuurmeters (kWh) – de bekende energiemeter met de draaischijf – vervangen door elektronische varianten (ook wel statische energiemeters genoemd). Een bekende variant hiervan is de ‘slimme meter’. De overheid wil dat in 2020 in elk huishouden zo’n slimme meter is geïnstalleerd.

Er doen al langer veel verhalen de ronde dat elektronische energiemeters in de praktijk te hoge waardes aangeven. Dit was reden voor Leferink om te onderzoeken of elektronische meters inderdaad foutieve meterstanden kúnnen aangeven. In het onderzoek testte hij, samen met Cees Keyer en Anton Melentjev van de HvA, 9 verschillende elektronische meters. Het gaat om meters die tussen 2004 en 2014 zijn geproduceerd. 5 van de 9 meters gaven in de (reproduceerbare) experimenten een veel hogere waarde aan dan het daadwerkelijke stroomverbruik: tot wel 582 procent hoger in bepaalde opstellingen. Bij 2 meters was de waarde juist zo’n 30 procent lager.

De grootste afwijkingen traden op als er dimmers in combinatie met spaar- en led-lampen waren aangesloten.

Verklaring voor de afwijkende standen is volgens de onderzoekers het ontwerp van de energiemeter in combinatie met een toenemend gebruik van moderne (vaak energiezuinige) schakelende apparaten. Hierbij volgt de opgenomen stroom niet meer een perfecte golfbeweging, maar krijgt hij een grilliger patroon.  De ontwerpers van de moderne energiemeters hebben onvoldoende rekening gehouden met deze schakelende apparaten. (foto: WikiMedia)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!