Eneco en De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen grootste warmtepomp van Nederland

Eneco en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een warmtepomp op het terrein van de rioolwaterzuivering van De Stichtse Rijnlanden in Utrecht. De warmtepomp wordt met een vermogen van 25 megawatt de grootste van Nederland. Bij ingebruikname in 2021 voorziet de warmtepomp in 10 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht.

Constantijn Jansen op de Haar, Hoogheemraad bij de Stichtse Rijnlanden: ‘Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Warmte die nu iedere dag wegvloeit. Door een stuk van ons terrein ter beschikking te stellen aan Eneco, kunnen zij dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Zo gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving’.

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Eneco levert met de verduurzaming van haar stadswarmtenet een wezenlijke bijdrage aan het realiseren van die ambitie.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!