20 MW energie-opslag voor groene stroom in Vlissingen in bedrijf

UTRECHT –   Sinds kort is het grote energieopslagsysteem in Vlissingen van het Amerikaanse AES in bedrijf.

De grote batterij van 20 megawatt moet groene stroom gaan opslaan op momenten dat er te veel geproduceerd wordt, zo meldt de lokale krant PZC. Het accusysteem heeft een regelvermogen van 20 megawatt.

In december werden enkele tests gedaan met het complex. Het systeem kan een half uur lang in 2 richtingen vol vermogen draaien.

AES gaat er vanuit dat met de toename van windmolens en zonnepanelen in Nederland ook meer capaciteit nodig is om deze stroom, die soms op momenten komt wanneer het niet verbruikt wordt, op te slaan.

Balancering

Ben Voorhorst, operationeel directeur bij netbeheerder TenneT, zei eerder dit jaar tevreden te zijn met de ontwikkeling. “Wij zijn van mening dat opslag, die voor extra flexibiliteit zorgt, een belangrijke stap is in de transitie naar een duurzame energievoorziening. We kijken uit naar de deelname van AES aan de markt voor frequentie balancering”, aldus Voorhorst.

Voor AES is het de eerste keer dat er een project in het Europese vasteland wordt gerealiseerd. Wereldwijd heeft het bedrijf in totaal 200 megawatt aan opslagsystemen in beheer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!