‘Energieakkoord verlaagt doelstelling duurzame energie naar 14 procent’

AMSTERDAM – De partijen die onderhandelen over het energieakkoord staan op het punt de doelstelling voor duurzame energie in Nederland te verlagen naar 14 procent in 2020.

Biogas-installatiesDit meldt het Algemeen Dagblad op basis van anonieme bronnen.

De energiesector, milieuorganisaties en de overheid zouden in vergevorderde onderhandelingen over een afzwakking van de doelstelling.

Belangenorganisaties zoals Greenpeace zouden naar verluidt hun bezwaren hebben laten varen. Een doelstelling van 16 procent betekent waarschijnlijk dat er veel biomassa moet worden bijgestookt, iets waar milieuorganisaties op tegen zijn.

Regeerakkoord

De doelstelling van 16 procent duurzame energie werd in het regeerakkoord afgesproken door PvdA en VVD. PvdA mikte op een doelstelling van 18 procent.

Zie ook: Regeerakkoord: 16 procent groene energie in 2020

Op dit moment komt 5 procent van alle Nederlandse stroom uit groene bronnen. Om een doelstelling van 16 procent duurzame energie te halen moet al 40 tot 45 procent van alle elektriciteit uit groene bronnen komen. 

Het SER ontkent in een reactie stellig dat er wordt getornd aan de doelstelling van 16 procent. Van een conceptakkoord zou nog geen sprake zijn. Ook PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos geeft aan dat er nog geen sprake is van een akkoord. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: EssentNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!