Energiebedrijven weten Co2-uitstoot niet te beteugelen

AMSTERDAM – Vooral Energiebedrijven hebben hun Co2-uitstoot in het tweede kwartaal niet weten te beteugelen. Gecorrigeerd voor het zachte weer werd er maar liefst 3,7 procent meer Co2 uitgestoten.

De Eemscentrale in Groningen
©: Wutsje

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Energieconcerns zijn relatief meer steenkool en minder aardgas gaan verbruiken. Bij de productie van energie uit steenkool komt veel meer Co2 vrij dan als aardgas wordt gebruikt als brandstof.

Lager rendement

“Bij de verbranding van steenkool komen niet alleen relatief veel emissies vrij, ook heeft steenkool een lager rendement dan aardgas”, schrijft het CBS.

Dankzij het zachte weer daalde de uitstoot van Co2 alsnog met 0,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Er is in Nederland veel minder aardgas verstookt voor ruimteverwarming dan een jaar eerder, omdat het tweede kwartaal net als het eerste kwartaal relatief warm was. De CO2-uitstoot van huishoudens en de dienstverlening daalden hierdoor sterk. Het zachte weer zorgt hiermee voor krimp in CO2-uitstoot in het tweede kwartaal.

Stijgende productie

Naast elektriciteitsconcerns stootte ook de transportsector meer Co2 uit. Dit werd vooral veroorzaakt door een stijgende productie van de zeevaart en het goederenvervoer over de weg. Ook het aantal vliegbewegingen in de luchtvaart is licht toegenomen.

Door de groeide economie, die 0,5 procent toenam op kwartaalbasis, steeg ook de Co2-uitstoot van de industriesector. Ook in de landbouwsector werd meer geproduceerd, maar daalde de Co2-uitstoot wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!