‘Energiebesparing moet worden verplicht’

AMSTERDAM – Bedrijven zouden verplicht moeten worden om energie te besparen. Vrijblijvende afspraken met sectoren of subsidies hebben weinig effect.

Het energieverbruik in Europa in lichtenDit schrijven onderzoekers van het Instituut voor Milieuvraagstukken en CE Delft.

Volgens de onderzoekers zouden vooral heffingen een veel effectiever resultaat hebben dan convenanten met bedrijven.

Een voorbeeld is de stijging in de brandstofbelasting in 1990 en de regulerende energiebelasting (REB) in 1996.

CO2-besparing

De extra belasting op brandstof zorgde voor een CO2-besparing van 1 megaton per jaar. Door de REB kwam er 1,6 megaton minder CO2 in de lucht terecht.

De onderzoekers noemen het resultaat verrassend omdat het grote publiek aangeeft dat de prijsgevoeligheid als het aankomt op energie en brandstof dicht bij nul ligt.

Verplichte standaarden

Het rapport haalt verder ook verplichte standaarden als effectieve maatregelen voor klimaatbeleid. Bijvoorbeeld op het gebied van energieprestatie voor nieuwe huizen. Ook verwachten zij veel van de CO2-standaarden waar nieuwe auto’s in de EU aan moeten voldoen.

Subsidies werken minder goed in Nederland. De onderzoekers benadrukken dat subsidies een goede manier zijn om nieuwe CO2-besparende technologieën te stimuleren, maar dat er een ‘free rider’-probleem is in de praktijk.

Klimaat- en energiebeleid

Bijvoorbeeld mensen die sowieso al een zonnepaneel zouden kopen, maar dat nu met korting doen. Dit percentage fluctueert tussen 30 en 70 procent, zo schatten de onderzoekers.

Nederland geeft ongeveer 1 miljard euro per jaar uit aan klimaat- en energiebeleid. Dit heeft sinds 1999 ruim 23,8 megaton aan CO2-emissies bespaard. De periode tussen 2003 en 2006 is hier niet in meegnomen. Gemiddeld is ongeveer 2,2 megaton per jaar bespaard op een uitstoot van 200 megaton.

Lees hier het complete rapport

Gerelateerde artikelen

5 gedachten over “‘Energiebesparing moet worden verplicht’

 • 21 oktober 2018 om 00:41
  Permalink

  『保養_身體』夏天穿涼鞋,需要讓腳丫水嫩嫩,HANAKA 花戀肌杏仁酸老皮煥膚足膜 – 仙蒂小姐愛漂亮 – FashionGuide 華人時尚專業評鑑 夏天到了,又開始準備選購美麗涼鞋讓腳ㄚ透透氣的時刻,但是害羞的腳丫在透氣之前,需要先整理一翻,最近使用HANAKA,

 • 21 oktober 2018 om 23:44
  Permalink

  TULIP HIFU療程屬非侵入性及非手術的緊膚修身治療,獲歐盟CE、韓國KFDA、GMP、ISO9001、ISO13485等認證,安全可靠。 Tulip的DUAL HIFU精細技術,對面部和眼部治療特別有效;另外,TULIP FB有的13mm及7mm STAMP蓋印式治HIFU治療頭設計,眼、面以外部位,同時具「造身」效果。TULIP【DUAL HIFU高能量聚焦超聲波平台】【特點】- 非手術、非侵入性緊膚治療- 適用於任何膚色肌膚- 治療更精確、更安全- 備有7mm及13mm治療頭,可收緊腹部、臀部、手臂等鬆弛肌膚 【治療目的】- 緊緻肌膚- 提升輪廓- 減淡皺紋- 重塑輪廓線條- 嫩膚亮肌- 提升下垂眼部- 重塑身體線條 (用於7mm/13mm修身治療頭)- 重點減少脂肪細胞 (用於7mm/13mm修身治療頭)

 • 19 november 2018 om 21:51
  Permalink

  Arsenal’s attention will be fixed on the Champions League play-off round draw at 11am on Friday, and Arsene Wenger’s side could face a difficult route into the group stage. Athletic Bilbao, Lille, Standard Liege, FC Copenhagen and Besiktas: The lowdown on Arsenal’s potential Champions League play-off round opponents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!