Energielabel huishoudelijke apparaten vereenvoudigd

De aanduiding van de energie-efficiëntie op huishoudelijke apparaten is de laatste jaren door alle plusjes, van A+ tot A+++ complex geworden. UNETO-VNI meldt dat daarom nu wordt teruggegaan naar de simpelere A-G schaal.

Hierover zijn het Europees Parlement en de lidstaten het eens geworden. ‘Doordat bijna alle apparaten minstens een A+, A++ of zelfs A+++ klasse hebben, valt aan klanten nauwelijks meer uit te leggen wat nu een zuinige keuze is. Een heldere schaal zal die keuze versimpelen’, stelt Rob Wierenga, manager Detailhandel van UNETO-VNI. Tijdens de overgangsperiode is volgens de winkeliers wel behoefte aan goede informatie vanuit de overheid. De nieuwe schaal begint pas bij B of C, omdat verwacht wordt dat apparaten de komende jaren steeds zuiniger worden. Categorie A blijft voorlopig leeg. B is straks het nieuwe A+++.

UNETO-VNI heeft er jarenlang voor gestreden dat de regels voor de plaats van het etiket op het product worden versoepeld. Een doorn in het oog van winkeliers en consumenten is dat het etiket met stickers op het product moet worden geplakt, waardoor het beschadigt of zelfs onverkoopbaar wordt.

Ook bij onlinewinkelen verandert het etiket naar de A-G schaal. Waar het etiket in de online winkel bij het product moet worden getoond moet nog wel verder uitgewerkt worden. Daarbij pleit UNETO-VNI voor overzichtelijkheid en versimpeling.

De nieuwe etiketten zullen op zijn vroegst eind 2019 in de winkel te vinden zijn. Volgens de Europese Commissie kan door de simpelere keuzes en innovatie van apparaten evenveel energie worden bespaard als jaarlijks in de 3 Baltische landen wordt verbruikt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!