Energieneutraal Hotel Jakarta in Amsterdam krijgt vorm

Op het Amsterdamse Java-eiland verrijst momenteel Hotel Jakarta. De duurzame energievoorziening en het materiaalgebruik maken dit hotel compleet energieneutraal.

Voor het ontwerp sleepte Hotel Jakarta het BREEAM-certificaat Excellent binnen, met een score van 73 procent. Eind 2017 wordt het gebouw opgeleverd.

Warmte-/koudeopslag met een warmtepomp onder het hotel verwarmt en koelt het gehele gebouw. Zonnepanelen op het dak en aan de gevel compenseren dit verbruik. Ook de hoge isolatiewaarden van de gevel, led-verlichting en 3-voudige beglazing dragen bij aan een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0.

Ook over het materiaalgebruik, recycling en afvalscheiding is goed nagedacht. Vrijgekomen afval wordt al gescheiden op de bouwplaats, op verantwoorde wijze verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled.

Daarnaast gebruikt aannemer De Nijs gerecycled betongranulaat. Dit wordt gemaakt van betonpuin. Maar het bedrijf gebruikt het liefst zo weinig mogelijk beton.

WestCord Hotels dankt het BREEAM Excellent-certificaat onder andere aan een groenverklaring van RVO.nl. Hierdoor komt het hotel in aanmerking voor groene financiering van ING Groenbank. Daardoor betaalt de hotelketen minder rente over de lening. De opening staat gepland begin 2018.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!