ENGIE renoveert IJsbaan De Meent Bauerfeind met warmtepompen

ENGIE renoveert deze zomer IJsbaan De Meent Bauerfeind in opdracht van Alkmaar Sport namens de gemeente Alkmaar. De huidige koude-installatie wordt volledig vernieuwd. Ook zal, dankzij de inzet van innovatieve warmtepomptechnologie, de nabijgelegen sporthal worden verwarmd met de restwarmte van het nieuwe koelsysteem. Bovendien kunnen, dankzij een nieuw concept in voorspellend onderhoud, onverwachte storingen voorkomen worden en operationele kosten zo laag mogelijk gehouden worden.

De totale projectwaarde voor de renovatie door ENGIE bedraagt 2,1 miljoen euro. Bovendien is een aanvullend onderhoudscontract van 10 jaar toegekend aan ENGIE Refrigeration. Naast de nieuwe koude-installatie worden voor de 400-meterbaan ruim 56 kilometer aan nieuwe roestvaststalen baanpijpen in de vloer gelegd. De baan wordt gekoeld met CO₂ in plaats van ammoniak, wat inhoudt dat het ammoniakgebruik teruggaat van 10.000 naar 3.000 kilogram.

Een innovatief concept in voorspellend onderhoud bepaalt via trillingsmetingen en lager bewaking de toekomstige status van de installaties. Hiermee worden onverwachte storingen voorkomen. Het vernieuwde koudesysteem wordt intelligent ingericht zodat er rekening gehouden wordt met weersomstandigheden en het geplande gebruik van de ijsbaan. Het energieverbruik wordt hierdoor laag gehouden en gecombineerd met het hergebruik van restwarmte wordt de verduurzaming van de exploitatie van het complex gerealiseerd. De geheel vernieuwde baan opent de deuren op vrijdag 12 oktober 2018. (foto: De Meent Bauerfeind)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!