ENGIE voorziet Leidsche Rijn van duurzame energievoorziening met warmtepompen

De grootste nieuwbouwlocatie van Nederland – Leidsche Rijn Centrum in Utrecht – is officieel geopend. ENGIE heeft in ruim 2 jaar een integrale duurzame energievoorziening gerealiseerd voor deze nieuwbouwlocatie. Deze collectieve energieopwekkings- en distributie-installatie (EODI) bestaat uit onder andere 2 energiecentrales met 6 bronparen in combinatie met warmtepompen, afleverstations voor de kantoren en afleversets voor de winkels en woningen. In totaal worden hiermee 38.000 vierkante meter aan winkelruimte, 10.000 vierkante meter kantoorruimte en 750 woningen door ENGIE verwarmd en gekoeld. De systemen zijn ontworpen op reductie van CO₂-uitstoot en maximale leveringszekerheid.

In het ontwerp van het systeem heeft ENGIE rekening gehouden met alle stakeholders in de omgeving. Zo is er bijvoorbeeld in samenwerking met Eneco gezocht naar de optimale combinatie van warmtekoudeopslag en stadswarmte. Mede als gevolg hiervan zijn er geen regeneratievoorzieningen nodig op de daken van de gebouwen, die visueel onaantrekkelijk zijn en geluidsoverlast kunnen veroorzaken.

In 2018 bestaat Leidsche Rijn 20 jaar. Leidsche Rijn Centrum ligt in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Tot 2025 worden er in de hele wijk 33.000 woningen gebouwd. Daarnaast werken er 40.000 mensen in de wijk.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!