Essent stopt (even) met bijstook biomassa  

UTRECHT – Essent is gestopt met de bijstook van biomassa nadat de subsidie in 2015 afliep, maar het concern verwacht bij de komende nieuwe subsidierondes opnieuw financiële steun te kunnen krijgen.

Dit zegt een woordvoerder van het dochterbedrijf van RWE tegenover de Groene Courant.

Essent probeerde vorig jaar nog in te tekenen op de subsidie die over was om biomassa bij te stoken in de kolencentrale in Geertruidenberg, maar dit bleek niet toereikend genoeg om het rendabel te maken.

Het concern gaat 22 maart weer inschrijven voor nieuwe subsidie. Met een subsidiepot die bijna 3 keer hoger ligt dan vorig jaar is de verwachting dat er voldoende steun vrijkomt om opnieuw biomassa mee te stoken.

“Maar het is niet aan ons. Het is ook nog de vraag waar andere aanvragen vandaan komen”, aldus de woordvoerder.

Andere invulling

Voor het product groene stroom van Essent betekent het dat de energieleverancier fors minder groene stroom uit Nederland kan leveren voor deze periode. In het product zoals dat eerder was opgemaakt had biomassa een aandeel van 41 procent.

“We hebben de keuze gemaakt om niet de prijs te verhogen, maar naar een andere invulling van het product.”

Certificaten waterkrachtcentrales

De stroom uit Nederland vervangen met de aankoop van certificaten van waterkrachtcentrales uit het buitenland. Voor Hier Klimaatbureau reden het product niet te steunen. “We kunnen niet andere bedrijven bekritiseren omdat ze geen geloofwaardige producten aanbieden, terwijl onze belangrijkste sponsor hetzelfde doet”, zegt HIER-programmadirecteur Sible Schöne tegenover het AD.

Essent gaat wel nieuwe producten aanbieden, namelijk Windstroom uit Nederland. Dit is wel duurder dat het product met de certificaten van Scandinavische waterkrachtcentrales.

Lees ook: Kamp: subsidie voor bijstook biomassa in kolencentrales blijft

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!