EU Co2-markt op sterven na dood

AMSTERDAM – De levensvatbaarheid van de Europese Co2-markt staat op het spel. Het Europese Parlement stemde met een nipte meerderheid tegen een plan om de Co2-prijs te verhogen en op korte termijn is er weinig hoop voor de markt.

Een steenkoolcentrale met windmolens er om heen334 tegen 315 Europese parlementariërs zagen niks in het plan om enkele miljarden aan Co2-rechten tijdelijk uit de markt te halen en op korte termijn het systeem weer effectief maken.

Ook de Nederlandse VVD-fractie stemde tegen. Toine Manders haalt aan dat het kunstmatig manipuleren van de Co2-prijs voor onnodig hoge kosten zorgt bij het bedrijfsleven. Uiteindelijk zou de werkgelegenheid de dupe worden.

Duikeling

De al lage Co2-prijs maakte vervolgens een duikeling. Betaalde handelaren vorige week nog ongeveer 5 euro om een ton Co2 te mogen uitstoten. Nu is dat gedaald naar ongeveer 2,75 euro.

Het wegstemmen is een zware klap voor eurocommissaris van Klimaat Connie Hedegaard. Een jaar lang werkte haar departement aan een plan om het emissierechtensysteem weer leven in te wekken. Begin februari werd het plan nog wel geaccepteerd door het milieucomité van het Europees Parlement.

In theorie is het plan niet helemaal  afgeschoten. Het milieucomité kan zich opnieuw buigen over de voorstellen en Hedegaard kan alsnog aan het plan aanpassen. Maar om uiteindelijk genoeg steun te krijgen is het noodzakelijk voor Hedegaard om een paar parlementsleden van gedachten te laten veranderen. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Vattenfall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!