EU Co2-markt op sterven na dood

AMSTERDAM – De levensvatbaarheid van de Europese Co2-markt staat op het spel. Het Europese Parlement stemde met een nipte meerderheid tegen een plan om de Co2-prijs te verhogen en op korte termijn is er weinig hoop voor de markt.

Een steenkoolcentrale met windmolens er om heen334 tegen 315 Europese parlementariërs zagen niks in het plan om enkele miljarden aan Co2-rechten tijdelijk uit de markt te halen en op korte termijn het systeem weer effectief maken.

Ook de Nederlandse VVD-fractie stemde tegen. Toine Manders haalt aan dat het kunstmatig manipuleren van de Co2-prijs voor onnodig hoge kosten zorgt bij het bedrijfsleven. Uiteindelijk zou de werkgelegenheid de dupe worden.

Duikeling

De al lage Co2-prijs maakte vervolgens een duikeling. Betaalde handelaren vorige week nog ongeveer 5 euro om een ton Co2 te mogen uitstoten. Nu is dat gedaald naar ongeveer 2,75 euro.

Het wegstemmen is een zware klap voor eurocommissaris van Klimaat Connie Hedegaard. Een jaar lang werkte haar departement aan een plan om het emissierechtensysteem weer leven in te wekken. Begin februari werd het plan nog wel geaccepteerd door het milieucomité van het Europees Parlement.

In theorie is het plan niet helemaal  afgeschoten. Het milieucomité kan zich opnieuw buigen over de voorstellen en Hedegaard kan alsnog aan het plan aanpassen. Maar om uiteindelijk genoeg steun te krijgen is het noodzakelijk voor Hedegaard om een paar parlementsleden van gedachten te laten veranderen. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Vattenfall

6 gedachten over “EU Co2-markt op sterven na dood

 • 16 oktober 2018 om 12:27
  Permalink

  保養Jonzac 法國 森朵恩泉 敏感肌也能安心使用的卸妝水,洗面膠,活泉噴霧 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 保養Jonzac 法國 森朵恩泉 敏感肌也能安心使用的卸妝水,洗面膠,活泉噴霧

 • 16 oktober 2018 om 14:43
  Permalink

  CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 • 18 oktober 2018 om 12:46
  Permalink

  全新玫瑰金花蜜香水超吸睛!Issey Miyake 香水 L’Eau d’Issey Pure 家族再添新成員!Perfume 香水SundayMore 形容愛情,我們會說之為細水長流,形態雖慢但持久;形容都市人的生活,我們會比喻為瀑布般一湧而下,川流不息。水擁有強大的力量,而且是我們生活中不可少的元素。若果水滴凝固,使時間停下來,讓我們慢慢寫下無數的故事和夢想,塑造永恆的寧靜與希望,那是多麼超現實,卻又是那麼令人嚮往的事!其實這正正是 Issey Miyake 創立香水的故事。想令自己好好放鬆,盡情享受 me time,可以噴一噴 L’Eau d’Issey Pure 家族的香調,施展魔法讓你投入其自然美學的靈思妙想之中。

 • 19 oktober 2018 om 10:06
  Permalink

  Académie三重亮白活水與雪凝防護乳得獎名單 Marie Claire (HK) Edition Académie三重亮白活水與雪凝防護乳得獎名單如下: 1 Lee Ying Wai 2 Katrina Chow 3 Leung Chung Man 4 Chu Ka Wai

 • 10 november 2018 om 05:28
  Permalink

  Manchester United suffered another significant Premier League setback as Adam Lallana scored an 89th-minute equaliser to earn Southampton a 1-1 draw at Old Trafford. Manchester United 1 Southampton 1: More misery for Moyes as Lallana’s late leveller earns high-flying Saints a point

 • 19 november 2018 om 21:01
  Permalink

  Under-pressure Tottenham boss Juande Ramos has found an unlikely ally in legendary White Hart Lane flop Christian Gross, who lasted just nine months at Spurs. Just when things couldn’t get any worse for Juande Ramos, Spurs flop Christian Gross jumps to his defence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!