EU Co2-markt op sterven na dood

AMSTERDAM – De levensvatbaarheid van de Europese Co2-markt staat op het spel. Het Europese Parlement stemde met een nipte meerderheid tegen een plan om de Co2-prijs te verhogen en op korte termijn is er weinig hoop voor de markt.

Een steenkoolcentrale met windmolens er om heen334 tegen 315 Europese parlementariërs zagen niks in het plan om enkele miljarden aan Co2-rechten tijdelijk uit de markt te halen en op korte termijn het systeem weer effectief maken.

Ook de Nederlandse VVD-fractie stemde tegen. Toine Manders haalt aan dat het kunstmatig manipuleren van de Co2-prijs voor onnodig hoge kosten zorgt bij het bedrijfsleven. Uiteindelijk zou de werkgelegenheid de dupe worden.

Duikeling

De al lage Co2-prijs maakte vervolgens een duikeling. Betaalde handelaren vorige week nog ongeveer 5 euro om een ton Co2 te mogen uitstoten. Nu is dat gedaald naar ongeveer 2,75 euro.

Het wegstemmen is een zware klap voor eurocommissaris van Klimaat Connie Hedegaard. Een jaar lang werkte haar departement aan een plan om het emissierechtensysteem weer leven in te wekken. Begin februari werd het plan nog wel geaccepteerd door het milieucomité van het Europees Parlement.

In theorie is het plan niet helemaal  afgeschoten. Het milieucomité kan zich opnieuw buigen over de voorstellen en Hedegaard kan alsnog aan het plan aanpassen. Maar om uiteindelijk genoeg steun te krijgen is het noodzakelijk voor Hedegaard om een paar parlementsleden van gedachten te laten veranderen. 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Vattenfall

2 gedachten over “EU Co2-markt op sterven na dood

  • 16 oktober 2018 om 12:27
    Permalink

    保養Jonzac 法國 森朵恩泉 敏感肌也能安心使用的卸妝水,洗面膠,活泉噴霧 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 保養Jonzac 法國 森朵恩泉 敏感肌也能安心使用的卸妝水,洗面膠,活泉噴霧

  • 16 oktober 2018 om 14:43
    Permalink

    CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!