Europese Energie-unie moet miljarden besparen

AMSTERDAM – De Europese Unie heeft een strategie gepresenteerd waarmee met een energie-unie miljarden kan worden bespaard en betrouwbare, duurzame en betaalbare energie kan worden geproduceerd.

De Europese Commissie presenteerde het plan woensdag. Nu zijn er nog 28 verschillende energiemarkten met elk eigen beleid.

Het plan is deze samen te voegen. Volgens Brussel is de huidige infrastructuur voor het energienet verouderd en slecht geïntegreerd. Verdere integratie kan tot 40 miljard euro opleveren, schat de Commissie, doordat consumenten meer keuzevrijheid krijgen en lagere energieprijzen.

“We lanceren vandaag het meest ambitieuze Europese energieproject sinds de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal”, aldus Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Commissie, verantwoordelijk voor de Energie-unie

“We beginnen vandaag aan een fundamentele overgang naar een koolstofarme en klimaatvriendelijke economie, naar een Energie-unie die burgers op de eerste plaats stelt door ze goedkopere, betrouwbaarder en duurzame energie te bieden.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!