Europese financiële toezichthouder ziet financieel risico door klimaatverandering

UTRECHT – De European Systemic Risk Board (ESRB), een financiële toezichthouder in Europa, waarschuwt voor de gevaren van een te late energietransitie, waarmee fossiele brandstoffen plotseling niets meer waard worden.

De ERSB is opgericht om systeemrisico in de gaten te houden na de financiële crisis van 2008. Banken lagen voor die tijd vooral individueel onder de loep, maar tijdens de crisis bleek dat alle banken gezamenlijk een groot risico liepen.

Nu ontstaat er mogelijk systeemrisico bij fossiele brandstoffen. Eigenlijk kan een groot deel van de reserves aan olie, gas en steenkool al niet meer worden gebruikt als de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2 graden, zoals afgesproken in Parijs.

Verlies

Maar tegelijk hebben energiebedrijven en investeerders deze reserves nog wel in de boeken staan voor honderden miljarden euro’s en dollars. Uiteindelijk moeten deze bedragen worden afgeschreven en is een verlies bijna niet te voorkomen.

De ESRB stelt nu vooral dat men hier niet te lang mee moet wachten. Voor financiële instellingen geldt dat er een stresstest moet komen om de blootstelling aan fossiele brandstoffen te meten.

Vindt u dit artikel interessant? Geef u op voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks het belangrijkste groene nieuws

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!