‘Europese industrie kreeg meevaller van 24 miljard door emissierechtensysteem’

UTRECHT – De Europese industrie heeft een meevaller van naar schatting 24 miljard euro mogen ontvangen tussen 2008 en 2014 door de gratis toewijzing van CO2-rechten die niet verbruikt werden.

Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Carbon Market Watch. Voor Nederlandse bedrijven gaat om een bedrag van 1 miljard euro.

Zo zouden Tata Steel (300 miljoen euro), Shell (200 miljoen euro) en Chemelot (90 miljoen) grote winsten hebben geboekt met de CO2-rechten.

In totaal heeft de Nederlandse overheid 533 miljoen CO2-rechten uitgegeven in die tijdsperiode. Hiermee is een bedrag gemoeid van 6,4 miljard euro die bedrijven niet hoefden te betalen.

Makkelijke winst

In het Europese emissierechtensysteem moeten bedrijven die CO2 uitstoten rechten opkopen. Het achterliggende idee is dat ze gestimuleerd worden om minder koolstofdioxide uit te stoten.

Om energie-intensieve industrieën, waar de uitstoot van CO2 een belangrijk onderdeel is van het bedrijfsproces, tegemoet te komen krijgen ze gratis CO2-rechten. Als ze deze rechten niet volledig verbruiken, kunnen de rechten weer verkocht worden. Zo kan een makkelijke winst worden gemaakt.

Lees hier het gehele rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!