‘ExxonMobil gaf miljoenen aan campagne klimaatontkenners’

AMSTERDAM – Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil gaf 2,3 miljoen dollar aan Amerikaanse congresleden en een lobbyisten die klimaatbeleid tegenwerkten.

Dit schrijft de Britse krant The Guardian op basis financiële documenten.

Het olieconcern beloofde 8 jaar geleden de aandeelhouders nog te stoppen met het stimuleren van klimaatontkenners. Vooral in de Verenigde Staten weten klimaatontkenners zich een rol in het publieke debat te verschaffen en klimaatbeleid tegen te houden.

Exxon heeft, volgens een telling van Greenpeace, de laatste jaren ongeveer 30 miljoen dollar gegeven aan onderzoekers en activisten die desinformatie promoten over klimaatverandering.

Stoppen met contributies

In 2007 werd nog tegen aandeelhouders gezegd. “In 2008 zullen we stoppen met contributies aan verschillende groepen voor overheidsbeleid wiens positie over klimaatverandering de aandacht kan verschuiven van de belangrijke discussie over hoe de wereld zich van energie gaat voorzien voor economische groei in een milieuvriendelijke manier.”

Sindsdien is er nog eens 1,87 miljoen dollar gegaan naar Republikeinen die klimaatverandering ontkennen en nog eens 454.000 dollar naar een lobbygroep.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!