Fiji ratificeert als eerste land het klimaatakkoord van Parijs

UTRECHT – De eilandenstaat Fiji in de Stille Oceaan heeft als eerste land het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd.

Unaniem stemden de 50 leden van het parlement van Fiji voor het akkoord nadat de motie naar voren was gebracht door de minister voor Buitenlandse Zaken, zo melden lokale media.

De minister dankte de oppositie voor de steun aan de motie en hij haalde aan dat de eilanden in de Stille Oceaan de eerste landen zijn die de realiteit van klimaatverandering gaan voelen. Daarom was ratificatie een prioriteit.

April

De minister-president van de eilandengroep, Vorege Bainimarama, zal ook in april aanwezig zijn in New York bij het tekenen van het akkoord door andere wereldleiders.

Het klimaatakkoord werd eind vorig jaar aangenomen en wordt gezien als een historisch akkoord. Landen hebben afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden.

Concrete maatregelen zijn er nog niet uitgevloeid, maar veel landen hadden voorafgaand aan de klimaattop al een plan met concrete doelstellingen uitgerold.

Het klimaatakkoord treedt pas in werking na ratificatie door 55 landen die gezamenlijk meer dan 55 procent van alle broeikasgassen uitstoten.

Lees ook:Historisch klimaatakkoord Parijs aangenomen door 195 landen 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!