Financiering voor waterkrachtcentrale vader en zoon rond

UTRECHT – Succes voor vader en zoon Bram en Jan Taks. Het plan voor een waterkrachtcentrale bij het Brabantse dorp Sint-Michielsgestel gaat er sowieso komen.

Via crowdfunding is al bijna 400..000 euro gestoken in het project, waarmee de financiering tenminste rond is. Er was maar 350.000 euro nodig om de realisatie zeker te stellen. Naar verwachting zal de centrale medio 2016 gaan draaien.

Streven is nog om in totaal 750.000 euro op te halen voor 30 juni. Dan is Energiecoöperatie Dommelstroom niet afhankelijk van een krediet van hoofdaannemer Landustrie. In totaal is er 1 miljoen euro nodig om de centrale te bouwen.

Genoeg groene stroom voor 170 huishoudens

Ruim 4 jaar geleden kwamen vader en zoon op het plan voor de waterkrachtcentrale in de rivier de Dommel.

Er valt zo’n 8.000 liter per seconde door de stuw ongeveer 1,80 meter naar beneden. Het due heeft berekend dat een vijzelturbine (zie de animatie) ongeveer 600.000 kilowattuur groene stroom per jaar kan opwekken in de stuw. Genoeg stroom om in het jaarverbruik van 170 huishoudens. 

Het initiatief heeft alle benodigde vergunningen van het waterschap en de gemeente binnen en heel belangrijk: er is subsidie beschikbaar gesteld vanuit de SDE+ voor het project.

Vindt u dit artikel interessant? Geef u op voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks het belangrijkste groene nieuws

Waterkrachtcentrale Sint-Michielsgestel, Dommelstroom,
©: Dommelstroom

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!