Forse energiebesparing door slimme ramen met een schakelaar

TU/e-promovendus Hitesh Khandelwal heeft zonwerende ramen ontworpen die onzichtbaar infrarood zonlicht tegenhouden, en het zichtbare licht doorlaten. Deze ramen zijn ‘aan en uit’ te zetten en kunnen het energieverbruik van gebouwen tot 12 procent verminderen.

Slimme ramen die in de zomer dienen als zonwering, en ‘s winters alle zonlicht doorlaten. Khandelwal promoveert op zijn technologie, op basis van organische vloeibare kristallen, aan de TU Eindhoven.

Het verwarmen, koelen en verlichten van gebouwen is verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van al het energieverbruik in de gebouwde omgeving. Daglicht speelt hierin een belangrijke rol. Zo zorgt invallend zonlicht tijdens de zomer voor hoge temperaturen binnenshuis, die in warmere landen kan leiden tot fors meer gebruik van airconditioning. En in de winter zorgt zonlicht voor verwarming, dat stookkosten uitspaart.

Ramen die het zonlicht tegenhouden bestaan al lang. Een nadeel hiervan is dat deze vaak zichtbaar licht tegenhouden en dus verdonkeren en/of verkleuren. Daarnaast zijn deze ramen statisch, dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld altijd een afkoelend effect hebben, ook wanneer het niet nodig is zoals in de winter. Hierdoor moet gedurende de winterperiode extra worden bijgestookt om woningen op temperatuur te houden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!