Franse econoom Thomas Piketty: Investeerders moeten uit fossiele brandstof stappen

UTRECHT – De Franse econoom Thomas Piketty roept investeerders op zich terug te trekken uit fossiele brandstoffen. De blijvende stroom kapitaal is slecht voor het welzijn van de samenleving. 

Het verdienmodel van veel ondernemingen in fossiele brandstoffen staat haaks op de fysieke realiteit, stelt de econoom, die bekend werd door zijn boek Capital in de 21st Century, samen met collega-econoom Tim Jackson.

In een brief aan de Britse krant The Guardian schrijven zij: “Dit is een zeldzaam en belangrijk moment in de geschiedenis. Wetenschap, ethiek en economie komen samen om een duidelijk marktsignaal af te geven: in aanloop naar de COP21-klimaattop, moeten verantwoordelijke investeerders uit fossiele brandstof stappen.”

Publiekelijk welzijn

De economen waarschuwen dat publiekelijk welzijn wordt geschaad door de continuerende investering in olie-, steenkool- en gasbedrijven die met hun producten de opwarming van de aarde veroorzaken.

“Tegen een achtergrond van recordbrekende klimaat- en weerextremen, blijft kapitaal stromen naar de verkenning en toekomstige extractie van vieze energie.”

2,6 biljoen

Steeds meer investeerders halen hun geld uit fossiele brandstoffen. Wereldwijd zijn er 400 instituten en 2.000 rijke investeerders die al gezamenlijk 2,6 biljoen dollar uit olie, gas en steenkool hebben gehaald.

Deze dinsdag maakte het Nederlandse pensioenfonds PFZW, wereldwijd een grote investeerder, bekend tegen 2020 de Co2-uitstoot van alle beleggingen te halveren.

Lees alles over de klimaattop in Parijs in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!