Gasmonitor 2018: groei verkoop warmtepompen vlakt af

De groei van warmtepompen vlakt af. Met name bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van hr-ketels gestegen. Dit blijkt uit de eerste Gasmonitor van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander.

Natuur & Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander welke warmte-installaties Nederland aanschaft: hr-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen 5 jaar en het aantal aangevraagde subsidies van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie ISDE (ISDE). De cijfers die voor het onderzoek zijn gebruikt zijn van de periode tot en met eind 2017.

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels explosief volgens de Gasmonitor. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent van alle nieuwbouwwoningen. Een hr-ketel gaat 15 jaar mee. Dit betekent volgens de betrokken partijen dat tot 2031 75 procent van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Tussen 2015 en 2016 steeg de verkoop van warmtepompen met 44 procent. In 2017 steeg de verkoop met slechts 15 procent. De verkoop van hr-ketels daalde in 2016 maar steeg in 2017 weer met 3 procent. Koken op gas raakt echter uit. Elektrische inbouwkookplaten zijn populair: de verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

De ambitie van het kabinet-Rutte III is dat in 2050 alle huizen van het aardgas af moeten zijn.  Per 1 juli 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. In het klimaatakkoord worden nu afspraken gemaakt om de bestaande bouw, ruim 7 miljoen aansluitingen, aardgasvrij te maken. (foto: Nefit)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!