Gebruik van bodemenergie en aardwarmte in 5 jaar verdubbeld

URECHT – Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van aardwarmte en bodemenergie in Nederland. Hoewel het aandeel in de totale energiemix klein is, is de productie van warmte uit de bodem verdubbeld tussen 2009 en 2014.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd in 2014 ruim 3.500 terajoule aan warmte uit de bodem verbruikt. In 2009 was dit nog 2.000 terajoule.

Aan aardwarmte werd in 2009 nog ongeveer 100 terajoule verbruikt. 5 jaar later is dat gestegen naar 1.500 terajoule.

In het totale energieverbruik van Nederland stelt dit nog weinig voor. In het gehele verbruik van hernieuwbare energie hadden bodemenergie en aardwarmte een aandeel van 4 procent, maar hernieuwbare energie had in Nederland maar een aandeel van 6 procent in de totale energiemix.

Glastuinbedrijven

Aardwarmte is warmte die afkomstig is van het binnenste van de aarde. Dit wordt ook geothermie genoemd. Sinds eind 2008 wordt in Nederland gebruik gemaakt van aardwarmte door het oppompen van warm grondwater uit diepere aardlagen. Vooral glastuinbouwbedrijven passen deze techniek toe om de kassen te verwarmen. Op dit moment gebeurt dit op tien locaties. 

Om het gebruik van aardwarmte te stimuleren en de risico’s voor de initiatiefnemers te beperken, heeft de overheid de Garantieregeling Aardwarmte in het leven geroepen die een gedeelte van het risico op het misboren afdekt.

Vanaf 2012 komen aardwarmteprojecten ook in aanmerking voor subsidie. Op 1 maart 2015 was voor 36 projecten in totaal voor 1,1 miljard euro aan subsidie toegezegd. Het is overigens niet zeker of alle projecten ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

Lees ook: Enorme stadsverwarming Zuid-Holland levert 60 procent Co2-reductie op

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!