‘Gedrag bewoners werkt energiebesparende maatregelen tegen’

UTRECHT – In theorie zijn woningen prima energieneutraal te maken, maar in de praktijk wordt dit vaak niet gerealiseerd door het gedrag van bewoners. Bewustmaking van bewoners is nodig om het energieverbruik te verlagen 

Dit schrijft promovenda Daša Majcen van de TU Delft in een nieuw onderzoek.  

Zij onderzocht het verschil tussen verwacht en werkelijk energieverbruik en energiebesparing door Nederlandse huishoudens.

Hiervoor had ze meerdere steekproeven van meer dan 200.000 woningen. Volgens de TU Delft zijn in Nederland niet eerdere zulke grote steekproeven gebruikt.

Energielabel zegt weinig

“Energielabels zijn in Nederland de belangrijkste etiketten voor de energieprestaties van woningen, maar feitelijk zeggen ze weinig”, constateert Majcen. “Labels vergelijken alleen de thermische waarden van woningen met elkaar. Veel factoren, onder andere de gezinssamenstelling en hoe bewoners hun woning verwarmen, worden onterecht als vaststaande gegevens gezien.”

Uit de onderzoeken blijkt dat een alleenstaande oudere in een huis met energielabel G soms minder energie verbruikt dan een gezin met kinderen in een woning met label A. Sterker, de meeste gebruikers van oude, slecht geïsoleerde huizen hebben relatief bescheiden stookkosten.

Het omgekeerde is ook het geval. Terwijl het werkelijke gasverbruik voor de labels D tot en met G aanzienlijk lager ligt dan het theoretische, gemiddeld pakweg de helft, geldt voor de hoogste labelklassen juist het omgekeerd: het werkelijke energiegebruik is fors hoger dan vooraf berekend.

Werkelijke verbruik

Het energieverbruik gaat wel naar beneden als de U-waarde wordt opgekrikt. Maar voor een label A-woning ligt het werkelijke verbruik toch gauw 20 tot 30 procent hoger dan het theoretische verbruik.

“Een verklaring is dat in oude woningen niet altijd alle ruimtes centrale verwarming hebben”, vermoedt Majcen. “Ook kan het moeilijk zijn om tochtige, slecht geïsoleerde ruimtes warm te krijgen. In dat geval is het efficiënter om alleen de belangrijkste ruimten te verwarmen. Bewoners van zeer goed geïsoleerde huizen hebben al gauw het idee dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun stookgedrag.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!