Geen gasaansluiting meer in nieuwbouwwoningen Metropoolregio Amsterdam

De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben een overeenkoms getekend waarin vastgelegd is dat nieuwwoningen waarvoor het besluit tot de bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting.

Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de woningbouwopgave. De totale behoefte is 230.000 woningen tot 2040 en de versnelling bedraagt 60.000 woningen van 2017 tot en met 2020. Dat betekent de bouw van gemiddeld 15.000 nieuwe woningen per jaar tot 2020 en bijna 10.000 per jaar tot 2040. Met het oog op de energietransitie moeten vanaf nu zo veel mogelijk van deze woningen volgens MRA aardgasvrij worden opgeleverd, waarbij de markt wordt uitgedaagd om energieleverende woningen te realiseren.

In de overeenkomst staat ook dat waar mogelijk eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering.  Niet alle gemeenten in de MRA hebben de overeenkomst ondertekend. De gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hadden namelijk al in regionaal verband afspraken gemaakt over de weg naar een aardgasvrije toekomst.

De intentieovereenkomst is ondertekend door 25 van de 33 gemeenten in de MRA en de gemeente Ronde Venen. De gemeenten die de intentieovereenkomst hebben ondertekend, zijn: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Bloemendaal, De Ronde Venen, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!