Gehele Nederlandse spoornet over op groene stroom

AMSTERDAM – Alle elektrische treinen in Nederland gaan vanaf 2018 op groene stroom rijden. Eneco gaat alle stroom leveren, genoeg om Amsterdam van elektriciteit te voorzien.

Dit meldde de NS. Het spoorwegbedrijf heeft een contract ondertekend namens alle spoorvervoerders.

De NS had vorig jaar nog aangegeven dat het concern vanaf 2015 alle treinen op groene stroom wil laten rijden.

Vanaf 2015 rijden nu 50 procent van de treinen van alle spoorvervoerders op groene stroom. In 2018 stijgt dit dan naar 100 procent.

Volledig groen

“1,2 miljoen treinreizigers reizen per 2018 volledig groen met 0 gram CO2 uitstoot”, aldus Timo Huges, president-directeur bij NS.

Volgens Jeroen de Haas, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Eneco, laat dit zien hoe hele bedrijfstakken in 1 keer kunnen vergroenen.

Nederlandse windparken

In totaal gaat Eneco jaarlijks 1,4 terawattuur aan groene stroom leveren. De helft hiervan komt uit Nederlandse windparken. Het overige deel zou uit windparken uit Noorwegen, Zweden en België.

NS meldt dat een van de eisen voor het winnen van de aanbesteding was dat de er nieuwe projecten voor groene stroom werden opgezet door het contract.

“Eneco zorgt dat er altijd voldoende groene stroom voor de spoorbedrijven op het net beschikbaar is, ook als het niet waait. Zij garanderen dat de door de treinen per jaar gebruikte hoeveelheid stroom overeenkomt met de jaarproductie van van alle nieuwe windparken”, aldus de NS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!