Twee keer meer geld geïnvesteerd in groene energie dan in gas en steenkool

UTRECHT – Er werd vorig jaar dubbel zoveel geld geïnvesteerd in groene energie als in nieuwe kolen- en gascentrales.

Dit blijkt uit onderzoek van het VN-Milieuprogramma.

In totaal werd er 286 miljard dollar (256 miljard euro)gestoken in onder meer windmolens en zonnepanelen. Waterkrachtcentrales zijn niet meegenomen in de berekening, maar biomassa wel.

Het totaal geïnvesteerde bedrag is licht gestegen vergeleken met 2014 toen er 278 miljard dollar werd gestoken in groene energie.

Opvallend is verder dat opkomende landen zoals China aan kop gaan als het om nieuwe stappen in groene energie gaat. Zo wordt er nu meer geld gestoken in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden dan in westerse economieën.

Nederland

Voor Nederland geldt een daling van 82 procent naar 1,1 miljard dollar (980 miljoen euro). Hiermee is Nederland wel één van de weinig Europese landen met meer dan 1 miljard dollar aan investeringen.

Nederland viel onder andere op door de populariteit van elektrische auto’s vorig jaar, maar ook door de zonnesector die in Nederland nog groeit.

De totale Chinese investeringen in groene energie stegen met 17 procent naar 103 miljard dollar. Naar verwachting blijft dit ook stijgen de komende jaren

Europa

In Europa daalden investeringen met een vijfde naar omgerekend 49 miljard dollar. Er werd wel meer geïnvesteerd in offshore wind, maar zonne-energie is een zorgenkindje doordat in veel landen de subsidiekraan wordt dichtgedraaid.

In de Verenigde Staten vond juist een stijging van ongeveer een vijfde plaats naar 44 miljard dollar, doordat er nieuwe regels van kracht werden.

Lees hier het complete rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!