‘Gelderland koploper biobased economy’

Gelderland is koploper in de biobased economy in Nederland. Dat blijkt uit een rapport dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Meer dan een kwart van alle biobased projecten in Nederland wordt uitgevoerd in Gelderland. In een biobased economie worden fossiele grondstoffen vervangen door ´groene´ grondstoffen, oftewel biomassa. In de afgelopen 6 jaar zijn 1.300 projecten uitgevoerd om de biobased economie te stimuleren. Ruim 25 procent van die projecten is uitgevoerd in Gelderland. Voorbeelden zijn de biologisch afbreekbare koffiecups van Peeze, de verwerking van natuurvezels zoals gras en tomatenafval in de papierindustrie en de proeftuin voor de Groene Eiwitversneller in Twello.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de groenste industrie van Nederland zijn door bedrijven schoner te laten produceren, ‘groen’ in te kopen en kringlopen te sluiten. Het RVO-rapport laat zien dat afval stukje bij beetje de nieuwe grondstof wordt in Gelderland. ´In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen euro extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50 procent minder grondstofgebruik in de industrie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!