Gemeentewerf Amsterdam verbruikt geen gas en geen stroom

UTRECHT – In Amsterdam is een werf gebouwd die volledig duurzaam is. Het gebouw, ruim 6.000 vierkante meter groot, heeft geen gas nodig voorziet met zonnepanelen in het eigen stroomverbruik. 

Een reeks duurzame maatregelen zijn genomen om het gebouw klimaatneutraal te maken. Zo zijn er 1.104 zonnepanelen op het dak geplaatst, is er een warmte- en koudeopslag, liggen er zonneboilers op het dak en is er alleen maar led-verlichting.

Op het dak is ook nog een zogenaamd tropendak geplaatst. Dit is een extra dak boven het gebouw waardoor de wind de opgewarmde lucht continu ververst.

Ook kleine maatregelen zoals kierdichting, extra isolatie en zonwerend glas zorgen ervoor dat het energieverbruik verlaagd wordt. De werf is gebouwd door Bouwbedrijf Van Grootheest uit Ede. 

Gesloten waterkringloop

Andere maatregelen hebben betrekking op duurzaamheid. Zo is er een gesloten waterkringloop Zo wordt voor de wasstraat regenwater gebruikt en en het waswater wordt gerecycled. Ongeveer 80 tot 85 procent van het waswater wordt teruggewonen.

Verder wordt in het interieur gebruiktgemaakt van bijvoorbeeld stadshout uit onder andere het Vondelpark en zijn de kantinetafels van resthout uit meubelfabrieken.

De werf is de uitvalsbasis voor de afdelingen Afvalinzameling, Handhaving & Veiligheid en Beheer. Een groot deel van het gebouw dient alleen als stallingsruimte voor het materiaal van het stadsdeel.

Lees ook: Reeks oplaadpalen voor groenste pand West-Europa in Amstelveen

Gemeentewerf Amsterdam-Zuid,
©: Grootheest
Gemeentewerf Amsterdam-Zuid,
©: Grootheest
Gemeentewerf Amsterdam-Zuid,
©: Grootheest
Gemeentewerf Amsterdam-Zuid,
©: Grootheest

Vindt u dit artikel interessant? Geef u op voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks het belangrijkste groene nieuws

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!