Gemeenten bekritiseren duurzame projecten energiebedrijf HVC

AMSTERDAM – Lokale overheden in Zuid- en Noord-Holland zijn niet blij met het aantal risicovolle projecten in groene energie waar het lokale energiebedrijf HVC in stapt.

Een boot vaart langs een offshore windpark
C: Feggy Art

48 lokale gemeenten zijn aandeelhouder van HVC en lopen het risico wanneer het fout gaat bij het concern, zo melden de regionale dagbladen woensdag.

HVC investeert bijvoorbeeld enkele tientallen miljoenen euro’s in Windpark Gemini dat 30 kilometer boven Schiermonnikoog moet verrijzen.

Verder heeft het samen met agrariërs 37 projecten in zonne-energie op de boerderijdaken. Ook zijn er nog plannen voor meer groene projecten, onder andere in biomassa.

Veel geld lenen

De gemeenten staan voor 670 miljoen euro garant en hierdoor kan HVC goedkoop en veel geld lenen bij de banken. Met een laag eigen vermogen  is de schuld inmiddels opgebouwd naar 875 miljoen euro.

Het gevaar dat de gemeenten op gaan draaien voor de projecten van HVC wordt steeds groter waarschuwt Jan de Ridder, directeur bij de Rekenkamer Zaanstad. De afgelopen jaren werd alleen maar verlies gedraaid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!