Getijdenturbines in Deltawerken geïnstalleerd

UTRECHT – De grootste commerciële getijdeninstallatie ter wereld, 5 getijdenturbine in de Oosterschelde stormvloedkering, is eind vorige week geïnstalleerd.

De gehele installatie is in een recordtijd van 9 maanden gebouwd en geplaatst, zo melden de betrokken bedrijven  

De getijdeninstallatie is 50 meter lang en 20 meter breed en is via het water naar werkeiland Neeltje Jans getransporteerd.

De turbines zijn gemaakt  door Tocardo. De ophangconstructie door Huisman. Het is één van de grootste getijdenprojecten ter wereld en het grootste commerciële project.

De 5 turbines hebben wel subsidie gekregen vanuit Europa, de Nederlandse overheid en de provincie Zeeland.

Groene stroom voor 1.000 huishoudens

De turbines gaan jaarlijks genoeg stroom opwekken om 1.000 huishoudens te voorzien van elektriciteit. Opgeteld hebben ze een vermogen van 1,2 megawatt.

©: Tocardo
©: Tocardo

Joop Roodenburg, technisch directeur van Huisman, haalt aan dat het produceren van energie uit getijdenturbines erg goed valt te voorspellen en dat de turbines niet zichtbaar zijn zoals met windmolens.

“Voor de toekomst focussen we op het opschalen van de installaties. Hiervoor is echter een grote investering benodig, een realistisch tarief voor getijdenenergie en een beetje idealisme”, aldus Roodenburg. “Alleen dan kunnen we ene belangrijke exportindustrie bouwen.”

Volgens Hans van Breugel, topman van Tocardo, is er op termijn een potentieel van 200 gigawatt aan export voor getijdenturbines.

Afsluitdijk

Eerder dit jaar werden 3 getijdenturbines van Tocardo geplaatst in de sluizen van de Afsluitdijk. Deze turbines hebben gezamenlijk een vermogen van 300 kilowatt en ze produceren genoeg stroom voor 100 huishoudens.

Bij een ander testproject in de Afsluitdijk produceert een turbine van Tocardo al ruim 6 jaar groene stroom. Het bedrijf is bezig zich te ontwikkelen tot een wereldwijde speler. Zo is Tocardo onder andere betrokken bij project op het Britse eiland Man en bij een groter project (28 megawatt) in Zuid-Korea.

Infographic Tidal Power

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!