Gezondheidsexperts furieus over opportunisme steenkoolproducent rond Ebola-crisis

AMSTERDAM – Steenkoolproducent Peabody Energy heeft de Ebola-crisis gebruikt in PR-berichten om fossiele brandstoffen te promoten.

Dit meldt The Guardian.

Peabody Energy zou tijdens een sectorconferentie een slide hebben laten zien waarin hij stelde dat de verspreiding van Ebola langzamer zou zijn gegaan als de getroffen landen meer toegang tot energie hadden.

Volgens Greg Boyce, topman van Peabody, zou een vaccine in een hypothetisch geval sneller zijn verspreid met toegang tot bijvoorbeeld steenkool.

Gezondheidsexperts zijn furies over deze claim en vooral over het gebruik van een hypothetisch vaccine. Ook de deskundige die in de slide van Peabody wordt aangehaald, blijkt nooit van het bedrijf gehoord te hebben.

“Peabody heeft erg specifieke en expliciete bedrijfsdoelen”, zegt Irwin Redlener, directeur van het Centrum voor Rampenvoorbereid van Columbia University tegenover The Guardian. “Ik denk dat het nogal ver gegrepen is een globale crisis te gebruiken om het bestaan van een bedrijf dat steenkool produceert en verkoopt te rechtvaardigen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!