Goedkope steenkool doet duurzame score energiebedrijven voor het eerst dalen

UTRECHT – Nederlandse energiebedrijven scoren gemiddeld voor het eerste slechter als het gaat om duurzaamheid en groene energie. Een drietal kleine energiebedrijven levert nog volledig groene stroom.

Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE. In totaal werden 37 stroomleveranciers onderzocht in augustus en september.

Het gemiddelde eindcijfer daalde van 5,7 naar 5,5. Dit is volgens de opstellers van de lijst te wijten aan het grotere verbruik van steenkool in de energieopwekking. Steenkool is op dit moment goedkoop, waardoor het aantrekkelijk wordt voor energiebedrijven.

Uitsluitend groene energiebronnen

Alleen 3 relatief kleinere energieleveranciers, Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent scoren een perfect ‘10’. Zij leveren stroom uit uitsluitend groene energiebronnen. Huismerk Energie, dat vorig jaar nog een perfecte score behaalde zakt weg naar de middenmoot.

Van de grote energieleveranciers krijgt alleen Eneco een voldoende, een 6,2. Dit is wel lager dan in voorgaande jaren. De daling komt doordat Eneco minder duurzaam inkoopt. In totaal scoorden 8 energiebedrijven een voldoende.

Slechtstscorende bedrijven

De slechtstscorende bedrijven zijn De Groene Belangenbehartiger (3,8), Atoomstroom  (3.4)en RWE/Essent (3). Grotere energiebedrijven Electrabel, E.On en Nuon scoren respectievelijk een 5,9; 4,8 en 3,9. De 5 grootste stroomleveranciers van Nederland hebben gezamenlijk een aandeel van tussen de 70 en 80 procent.

De milieuorganisaties beoordeelden de energieleveranciers op 4 onderdelen: investeringen, productie, inkoop en levering. Investeringen in vooral steenkool en kernenergie wordt afgestraft in de rangschikking. Gas wordt als “voldoende duurzaam” beoordeeld.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!